Back to top
Tawk.to

Bedrijfsnieuws

Home Straatpraat Bedrijfsnieuws Falco wint circulaire tender fietsparkeersystemen Gemeente Leiden

Falco wint circulaire tender fietsparkeersystemen Gemeente Leiden
Leiden_aanbesteding_tender_circulair_fietsparkeren_fietsenrek
Bedrijfsnieuws 9 jul 2020

Falco heeft een tender fietsparkeersystemen gewonnen die uitgeschreven is door de Gemeente Leiden. Het aantonen van circulariteit en onderbouwing d.m.v. een juiste MKI factor was een belangrijke reden om de aanbesteding aan Falco te gunnen.

Het doel van de Nederlandse overheid is dat in 2050 de Nederlandse economie volledig circulair is. Gemeente Leiden zet zich volop in om dit doel te realiseren. Ook Falco heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. Onze producten zijn solide en kunnen jarenlang mee. Ook is Falco sinds haar oprichting altijd zuinig geweest op grondstoffen, materialen en arbeid. We zijn trots op het winnen van deze aanbesteding waarmee we laten zien dat we een duurzame leverancier en partner zijn in de circulaire economie.

Eigen huis

Falco koopt grondstoffen zo lokaal mogelijk in, zodat transportkosten tot een minimum beperkt blijven. Bovendien produceren we de producten zelf met onze eigen moderne productie faciliteiten. Ook het poedercoaten gebeurt in onze eigen vestiging in Vriezenveen. Bij de inzet van machines wordt de meest efficiënte serie grootte geproduceerd. Hierdoor wordt de productie locatie ook het meest gespaard in het verbruik van elektriciteit. Het Falco hoofdkantoor is door zonnepanelen en een windmolen zelfvoorzienend in elektriciteitsverbruik.

Gekozen fietsparkeersystemen

Bij de keuze voor het model fietsstandaard is Leiden opnieuw gegaan voor het model Triangel-10. Inmiddels al jaren een bekende verschijning in het stadsbeeld en nog steeds prima passend in de vormtaal die de gemeente nastreeft in de openbare ruimte. Speciaal voor deze aanbesteding wordt, conform de wens, de Triangel-10 door Falco aangepast. De standaard Triangel-10 wordt op voetplaat op losse betonvoet geplaatst. Op deze manier kan de betonvoet eenvoudig worden gescheiden van de fietsstandaard en kunnen beide producten opnieuw gebruikt worden, bijvoorbeeld bij een volgende aanbesteding. Daarnaast is er een ingenieus afneembaar model ontwikkeld voor deze aanbesteding met los ankerdeel op betonvoet.

De fietsaanleunbeugel met een diameter van 48cm valt ook binnen het bestek. Deze fietsaanleunbeugels zijn net als de Triangel-10 uitgerust met een voetplaat zodat het voor dit product ook eenvoudig is om de betonvoet te scheiden van de aanleunbeugel en beide producten te hergebruiken.

Businessmodel

Falco heeft de gemeente Leiden een circulair business model aangeboden; na 10 jaar gebruik van de fietsenrekken neemt Falco de fietsenrekken terug zodat deze fietsenrekken een tweede of zelfs derde leven krijgen na eventuele bewerking/ refurbishing. Hierdoor blijft de waarde van het materiaal en alle gedane arbeid behouden. Falco zorgt gedurende de periode van 10 jaar van de aanbesteding voor het onderhoud zodat de kwaliteit van de fietsparkeersystemen gewaarborgd blijft.

Circulair advies

Heel Nederland in 2050 volledig circulair; dat is een grote uitdaging en onze Circulair Manager John Wermink helpt u graag meedenken hoe u straatmeubilair en fietsparkeervoorzieningen circulair kunt inzetten. U kunt John bereiken via j.wermink@falco.nl of 0546 55 44 44.

Circulair

Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. In 2030 moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. Dat is een grote uitdaging. Onze Circulair Manager John Wermink denkt graag mee hoe u Falco producten voor de buitenruimte circulair kunt inzetten. Ons eigen ontwerpteam kan producten zo ontwerpen dat ze eenvoudig te demonteren zijn. Bij de Falco hoofdvestiging worden de producten gecontroleerd en gerepareerd, refurbished of gerecycled. Deze producten worden door Falco opnieuw aangeboden en gaan zo hun tweede of zelfs derde leven in. Op die manier blijft de waarde van het materiaal en de gedane arbeid behouden.

Milieukostenindicator

Naast de producten die we een tweede leven geven, doen we onderzoek naar het gebruik van biobased materiaal in ons straatmeubilair. Tevens hebben we software aangeschaft om de milieukosten van onze producten te berekenen. De milieukostenindicator (MKI) is een indicator die de milieu-impact van een product uitdrukt in euro's. Het weegt alle relevante milieueffecten die ontstaan tijdens de levenscyclus van een product en telt deze op tot een enkele score. De MKI, ofwel de schaduwprijs van een product, is een makkelijke manier om de milieu impact van producten of projecten te vergelijken en communiceren.

Meer weten?

(0546) 55 44 44 j.wermink@falco.nl
Circulair (image 1) Circulair (image 2) Circulair (image 3)
Wij staan (of zitten) voor u klaar!

Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.

(0546) 55 44 44 info@falco.nl Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!