Back to top
Tawk.to

Duurzame overkapping met sloophout als wandbekleding

Home Projecten Duurzame overkapping met sloophout als wandbekleding

Het monumentale schoolgebouw "De Cajuit" in Helmond heeft een indrukwekkende transformatie ondergaan. Dankzij het werk van aannemer Ballast Nedam Zuid is het voormalige schoolgebouw nu omgetoverd tot een modern appartementengebouw, waarbij de karakteristieke buitenzijde grotendeels behouden is gebleven. Bij het realiseren van de fietsoverkapping voor de bewoners stond duurzaamheid hoog op de agenda, passend bij de algehele duurzame aanpak van het project. In nauwe samenwerking met gebruiktebouwmaterialen.com en Ballast Nedam is gekozen voor de populaire FalcoLok overkapping, met sloophout als duurzame wandbekleding.

FalcoLok fietsoverkapping met thermisch gemodificeerd sloophout

De gekozen fietsoverkapping is een FalcoLok 500 van 5 x 10 meter. De overkapping is voorzien van twee deuren, strategisch in het midden geplaatst aan beide uiteinden. Middels een elektrische dagschootregelaar kan de overkapping veilig worden afgesloten. Bovendien is één van de deuren extra breed, waardoor niet alleen fietsen, maar ook bijvoorbeeld scootmobielen kunnen worden geparkeerd.

Met de FalcoSound fietsenrekken biedt de overkapping ruimte aan maar liefst 30 fietsen.

Wat de wandbekleding betreft, is er gekozen voor sloophout dat voorheen dienst deed als dakbeschot. Dit sloophout is zorgvuldig geselecteerd en aangeschaft bij gebruiktematerialen.com. Door thermische modificatie is het hout duurzaam behandeld, waardoor het langer meegaat en een robuuste uitstraling krijgt. Het hout behoeft geen verdere nabehandeling en krijgt na verloop van tijd een natuurlijke grijze kleur.

M.K.I. berekeningen

Bij Falco hechten we veel waarde aan duurzaamheid en duurzame producten, en daarom hebben we geïnvesteerd in software om de milieukosten van onze producten te berekenen. De milieukostenindicator (MKI) is een waardevol instrument dat de milieu-impact van een product in euro's uitdrukt. Hiermee kunnen we de milieu-effecten van verschillende producten en projecten vergelijken en communiceren.

Uiteraard hebben we MKI-berekeningen uitgevoerd voor zowel een standaard FalcoLok met FSC®-gecertificeerd hardhouten planken als voor deze FalcoLok met sloophout. Uit de resultaten blijkt dat zowel de standaard overkapping met FSC®-gecertificeerd hout als de overkapping met sloophout een lage footprint hebben. 

Falco & circulariteit

 Wat wij als Falco kunnen doen, doen we. Wij geven ons straatmeubilair ook steeds vaker een tweede leven. Bijvoorbeeld in Leiden waar op diverse locaties circulaire fietsenrekken staan. Of bij een klant waar behoefte was aan een nieuwe ruime overkapping. De ‘oude’ kleinere overkapping hebben we teruggenomen naar onze productiefaciliteit in Vriezenveen waar we de onderdelen van de overkapping gecontroleerd en waar nodig gerepareerd hebben. Vervolgens is de gerefurbished overkapping door onze VCA gecertificeerde monteurs geplaatst bij een klant in Almelo. De overkapping ziet er goed uit, is kwalitatief perfect in orde en kan nog weer heel wat jaartjes mee! Bekijk hier het filmpje van dit project.

We hanteren voor onszelf de 10 R’en. Waarbij we o.a. al bezig zijn met Rethink en Redesign. Maar we worden ook graag uitgedaagd door u voor alle andere R’en. Circulariteit is een nieuwe manier van denken. Maar vooral van samen doen! Neem contact op met Circulair Manager John Wermink, hij staat open voor al uw vragen op het gebied van circulariteit. Naast de functie Circulair Manager is er binnen Falco nog iemand die zich bezig houdt met circulariteit; Nienke Haselbekke is circulair ontwerpster. Falco is erg trots op dit circulaire duo, waarbij Nienke inzoomt op product(ie)niveau en John naar het geheel kijkt om Falco’s energieverbruik te reduceren. Met behulp van de MKI calculator worden materialen, maar ook productiemethodes onder de loep genomen en keuzes gemaakt voor een zo hoog mogelijk haalbaar resultaat in circulariteit. John en Nienke vertellen op diverse events hoe er binnen Falco om wordt gegaan met circulariteit. Tevens is Falco partner van het Circulaire Openbare Ruimte congres dat op 15 juni plaatsvindt. Tijdens dit congres zullen John, Nienke en Barthel van Dinther van gebruiktebouwmaterialen.com meer vertellen over het belang van samenwerken en de werking van CIRCO Track in de praktijk. U kunt zich hier nog aanmelden voor het congres.

 

Circulair

Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. In 2030 moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. Dat is een grote uitdaging. Onze Circulair Manager John Wermink denkt graag mee hoe u Falco producten voor de buitenruimte circulair kunt inzetten. Ons eigen ontwerpteam kan producten zo ontwerpen dat ze eenvoudig te demonteren zijn. Bij de Falco hoofdvestiging worden de producten gecontroleerd en gerepareerd, refurbished of gerecycled. Deze producten worden door Falco opnieuw aangeboden en gaan zo hun tweede of zelfs derde leven in. Op die manier blijft de waarde van het materiaal en de gedane arbeid behouden.

Milieukostenindicator

Naast de producten die we een tweede leven geven, doen we onderzoek naar het gebruik van biobased materiaal in ons straatmeubilair. Tevens hebben we software aangeschaft om de milieukosten van onze producten te berekenen. De milieukostenindicator (MKI) is een indicator die de milieu-impact van een product uitdrukt in euro's. Het weegt alle relevante milieueffecten die ontstaan tijdens de levenscyclus van een product en telt deze op tot een enkele score. De MKI, ofwel de schaduwprijs van een product, is een makkelijke manier om de milieu impact van producten of projecten te vergelijken en communiceren.

Meer weten?

 

(0546) 55 44 44 j.wermink@falco.nl
Circulair (image 1) Circulair (image 2) Circulair (image 3)
Wij staan (of zitten) voor u klaar!

Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.

(0546) 55 44 44 info@falco.nl Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!