Back to top
Tawk.to

Circulaire fietsenrekken in Leiden geplaatst op diverse locaties

Home Projecten Circulaire fietsenrekken in Leiden geplaatst op diverse locaties

In 2020 heeft Falco een aanbesteding duurzame fietsparkeersystemen gewonnen van de Gemeente Leiden. Inmiddels zijn er een aantal  circulaire fietsenrekken uit die tender geplaatst op diverse locaties in Leiden.

Circulaire economie

Het doel van de Nederlandse overheid is dat in 2050 de Nederlandse economie volledig circulair is. Gemeente Leiden zet zich volop in om dit doel te realiseren en het aantonen van circulariteit was dan ook een belangrijke factor in de aanbesteding. Ook Falco heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. Onze producten zijn solide en kunnen jarenlang mee. Ook is Falco sinds haar oprichting altijd zuinig geweest op grondstoffen, materialen en arbeid. Bij het uitvoeren  van deze aanbesteding laten we zien dat we een duurzame leverancier en partner zijn in de circulaire economie.

Circulaire fietsenrekken en aanleunbeugels

Waarom zijn de fietsenrekken die nu al geplaatst zijn in Leiden en die de komende tijd geplaatst gaan worden circulair? Na 10 jaar gebruik neemt Falco de fietsenrekken weer terug. Na controle en eventueel bewerking/ refurbishing  in onze fabriek in Vriezenveen kunnen de fietsenrekken weer opnieuw ingezet worden en krijgen ze een tweede leven. Hierdoor blijft de waarde van het materiaal en alle gedane arbeid behouden. Falco zorgt gedurende de periode van 10 jaar van de aanbesteding voor het onderhoud zodat de kwaliteit van de fietsparkeersystemen gewaarborgd blijft.

De fietsparkeersystemen die worden geleverd volgens de aanbesteding zijn fietsenrekken van het model Triangel-10. Inmiddels al jaren een bekende verschijning in het stadsbeeld en nog steeds prima passend in de vormtaal die de gemeente nastreeft in de openbare ruimte. Speciaal voor deze aanbesteding wordt, conform de wens, de Triangel-10 door Falco aangepast. De standaard Triangel-10 wordt op voetplaat op losse betonvoet geplaatst. Op deze manier kan de betonvoet eenvoudig worden gescheiden van de fietsstandaard en kunnen beide producten opnieuw gebruikt worden, bijvoorbeeld bij een volgende aanbesteding. Daarnaast is er een ingenieus afneembaar model ontwikkeld voor deze aanbesteding met los ankerdeel op betonvoet.

De fietsaanleunbeugel met een diameter van 48cm valt ook binnen het bestek. Deze fietsaanleunbeugels zijn net als de Triangel-10 uitgerust met een voetplaat zodat het voor dit product ook eenvoudig is om de betonvoet te scheiden van de aanleunbeugel en beide producten te hergebruiken.

Productie in eigen huis

Falco koopt grondstoffen zo lokaal mogelijk in, zodat transportkosten tot een minimum beperkt blijven. Bovendien produceren we de producten zelf met onze eigen moderne productie faciliteiten. Ook het poedercoaten gebeurt in onze eigen vestiging in Vriezenveen. Bij de inzet van machines wordt de meest efficiënte serie grootte geproduceerd. Hierdoor wordt de productie locatie ook het meest gespaard in het verbruik van elektriciteit. Het Falco hoofdkantoor is door zonnepanelen en een windmolen zelfvoorzienend in elektriciteitsverbruik.

Circulair advies

Heel Nederland in 2050 volledig circulair; dat is een grote uitdaging en onze Circulair Manager John Wermink helpt u graag meedenken hoe u straatmeubilair en fietsparkeervoorzieningen circulair kunt inzetten. U kunt John bereiken via j.wermink@falco.nl of 0546 55 44 44.

Falco maakt grote stappen op het gebied van circulariteit. Zo hebben we software aangeschaft om de milieu kosten van onze producten te berekenen, doen we onderzoek naar het gebruik van biobased materiaal in ons straatmeubilair, bieden we gebruikte fietsenrekken in goede staat aan voor een tweede leven en is het ook mogelijk om (delen) van een gebruikte fietsoverkapping opnieuw in te zetten. We nemen gebruikte Falco producten graag terug om deze producten een tweede leven te schenken.

Bekijk hier een filmpje over een fietsoverkapping die een tweede leven krijgt.

 

Wij staan (of zitten) voor u klaar!

Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.

(0546) 55 44 44 info@falco.nl Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!