Back to top
Tawk.to

Blog

Home Straatpraat Blog Straatpraat #3 Circulair. Grote uitdaging, mooie beloning.

Straatpraat #3 Circulair. Grote uitdaging, mooie beloning.
circulair duurzaamheid
Blog 21 jul 2020

2050. Dat is het jaar waarin Nederland circulair moet zijn, zo is het streven van de overheid. Maar eerst even heel kort naar school, want lang niet iedereen is bekend met de term circulair. Dus wat wordt nou bedoeld met de circulaire economie? Daar gaan we: omdat er steeds meer consumenten bijkomen worden grondstoffen om producten mee te maken steeds schaarser en duurder. Om aan die toenemende vraag te voldoen moeten we daarom slimmer met grondstoffen omgaan. Een circulaire economie is daarom gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen.

Verder dan recycling

Circulariteit gaat dus veel verder dan recycling. In een circulaire economie wordt al vanaf de tekentafel, en zelfs daarvoor al, nagedacht over circulariteit. Meestal volgens de 10 letters “R van circulariteit: Rethink, Redesign, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle and Recover. Pas als er afdoende antwoorden zijn op al die aspecten ontstaat een optimaal circulair product. Een hele uitdaging, die bedrijven zowel horizontaal verticaal ingrijpend zal veranderen.

Circulair manager

Bij Falco is circulariteit al jarenlang een speerpunt. Het staat als zodanig ook nadrukkelijk in Falco’s missie vermeld. Per 1 april 2020 heeft Falco zelfs een circulair manager aangesteld: John Wermink. Circulair is dus serious business bij Falco. John Wermink: “We hebben net een behoorlijke, circulaire tender gewonnen en daar ben ik natuurlijk, samen met het hele team, apetrots op. Het bewijst dat de complete energietransitie van Falco’s duurzame productielocatie, gecombineerd met onze circulaire visie en strategie, vruchten afwerpt. In het geval van deze tender hebben we ook stevig ingezet op levenscyclus en restwaarde van het betreffende product; want dat zijn ook belangrijke aspecten van circulariteit. Dit product bijvoorbeeld krijgt over 10 jaar een tweede leven, dat weten nu al”. Wat John het meest aanspreekt in zijn nieuwe job? “Wij als Falco zijn continu bezig blijvende waarde te creëren, niet alleen financieel maar ook maatschappelijk. Zuinig zijn op onze materialen en onze arbeid bij de productie, zuinig zijn op de buitenwereld. Dat spreekt mij enorm aan in deze baan.”

Wat word ik er wijzer van?

Volgens TNO en het Planbureau voor de leefomgeving ligt er aan de eindstreep van het circulariteitsdoel in 2050 een mooie beloning klaar. Onder andere:

  • 50.000 nieuwe banen
  • 7 miljard extra voor de Nederlandse economie
  • 25% minder import van primaire grondstoffen
  • Afname van de CO2-uitstoot met 10%
  • Waterbesparing bij de industrie van 20%

Om maar een handvol effecten te noemen. De circulaire economie is dus goed voor ons allemaal èn voor onze kinderen en kleinkinderen. Falco, als rechtgeaard familiebedrijf, draagt daar graag haar steentje aan bij.

Reageren?

Vul dan het formulier onder dit artikel in. Wij publiceren dan uw reactie met uw naam, maar uiteraard zonder uw email-adres. Onbehoorlijke- en off-topic reacties worden verwijderd.


0 reacties


Geef een reactie


Circulair

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Al in 2030 moet Nederland 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiele brandstoffen) gebruiken. Dat is voor iedereen een grote uitdaging. Ook voor Falco. Hoewel, al vanaf de oprichting van Falco wordt er binnen het bedrijf modulair gedacht, gewerkt en geproduceeerd. We waren er vroeg bij, zogezegd. Niettemin vergt ook bij Falco circulair denken het nodige omdenken en veranderen. Reden waarom Falco sinds 2020 een Circulair Manager heeft, John Wermink. John houdt zich onder andere bezig met onderwerpen als: 

  • Hoe zijn Falco-producten voor de buitenruimte zo circulair als mogelijk te maken?
  • Hoe kan Falco haar producten zo ontwerpen dat ze snel een eenvoudig te monteren èn te demonteren zijn?
  • Hoe kunnen Falco-producten doelmatig gerepareerd, refurbished of gerecycled worden?
  • Hoe is de (rest)waarde van materialen en gedane arbeid zo goed mogelijk te behouden?
  • Het onderhouden, bewaken en intern begeleiden van onze diverse certificaten, zoals ISO 9001, ISO 14001, VCA, FSC en CO2 prestatieladder (KAM).

Meer weten?

Falco denkt graag met u mee over de inzet van circulaire producten voor een mooiere en meer verantwoorde inrichting van uw buitenruimte. 

 

(0546) 55 44 44 j.wermink@falco.nl
Circulair (image 1) Circulair (image 2) Circulair (image 3)
Wij staan (of zitten) voor u klaar!

Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.

(0546) 55 44 44 info@falco.nl Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!