Back to top
Tawk.to

Blog

Home Straatpraat Blog Straatpraat #1: Is Falco al klaar voor de elektrische deelstep?

Straatpraat #1: Is Falco al klaar voor de elektrische deelstep?
fietsparkeren esteps
Blog 20 jan 2020

In steden als Parijs, Wenen, Brussel en Lissabon rijden ze al volop rond, de stepjes van e-scooterdeel-platforms zoals Lime (gefinancierd door Uber en Alphabet) en Bird. Lime en Bird zijn van oorsprong Amerikaanse startups, die inmiddels al vele honderden miljoenen dollars ophaalden om met hun e-stepdiensten Europa te veroveren. Maar ook de Zweedse e-stepmaker Voi trok recent met gemak $ 138 miljoen uit de markt. Tier uit Berlijn haalde $ 60 miljoen op, Het Frans-Nederlands Dott € 30 miljoen en het Belgisch Circ heeft al € 55 miljoen binnen.

Binnenkort in Nederland?

In Nederland mag de elektrische (deel- of koop-)step nog steeds niet op de openbare weg. Sinds het drama met de Stint worstelt Nederland sowieso met “micromobiliteit”. Er is geen eenduidige regelgeving voor scooters, Segways, vierwielige gehandicaptenvoertuigen als de Biro, snorfietsen, Speed Pedelecs en andere nieuwkomers, zoals de Swing Trike (een elektrische driewieler) en de Stigo Bike, een kleine opvouwbare scooter. Het gevolg is dat grote gemeenten nu zelf maar allerlei regels opstellen, waarbij het er voor gebruikers bepaald niet duidelijker op wordt.

Groen, gemakkelijk en goedkoop

Zitten we bij Falco op onze handen en wachten we af welke kant het opgaat met al deze ontwikkelingen? Nee, bepaald niet. We gaan ervan uit dat met name de deelstep uiteindelijk als een prima oplossing wordt beschouwd in dichtslibbende steden. De step is immer een groene, gemakkelijke en goedkope manier van transport in de grote stad. Je ontgrendelt met een app de step (al vanaf € 1), je betaalt ca. € 0,15 per minuut gebruik en op je bestemming log je weer uit de app en de kosten worden meteen van je creditcard afgeschreven.

Parkeerproblemen

Probleem is natuurlijk waar al die steps (in Brussel zijn dat er al zo’n 4.000) rondslingeren als ze niet in gebruik zijn. De meeste aanbieders werken met GPS-gebaseerde volgsystemen en weten waar hun steps zich bevinden, maar logischer en overzichtelijker zouden natuurlijk “stations” zijn; herkenbare parkeerplekken voor e-steps waar tevens oplaadmogelijkheden zijn. We zijn daar bij Falco hard mee aan het werk. In de overtuiging dat goede parkeervoorzieningen voor e-steps mede het succes zullen borgen voor deze slimme en compacte vervoersvorm. Het voorkomen van overlast van overal en nergens geparkeerde deelsteps en het voorkomen van diefstal zijn daarbij belangrijke componenten. Elektrische deelsteps in Nederland; hype of blijvertje? Wij weten het antwoord ook nog niet, maar Falco is er klaar voor als het zover is.


0 reacties


Geef een reactie


Circulair

Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. In 2030 moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. Dat is een grote uitdaging. Onze Circulair Manager John Wermink denkt graag mee hoe u Falco producten voor de buitenruimte circulair kunt inzetten. Ons eigen ontwerpteam kan producten zo ontwerpen dat ze eenvoudig te demonteren zijn. Bij de Falco hoofdvestiging worden de producten gecontroleerd en gerepareerd, refurbished of gerecycled. Deze producten worden door Falco opnieuw aangeboden en gaan zo hun tweede of zelfs derde leven in. Op die manier blijft de waarde van het materiaal en de gedane arbeid behouden.

Milieukostenindicator

Naast de producten die we een tweede leven geven, doen we onderzoek naar het gebruik van biobased materiaal in ons straatmeubilair. Tevens hebben we software aangeschaft om de milieukosten van onze producten te berekenen. De milieukostenindicator (MKI) is een indicator die de milieu-impact van een product uitdrukt in euro's. Het weegt alle relevante milieueffecten die ontstaan tijdens de levenscyclus van een product en telt deze op tot een enkele score. De MKI, ofwel de schaduwprijs van een product, is een makkelijke manier om de milieu impact van producten of projecten te vergelijken en communiceren.

Meer weten?

(0546) 55 44 44 j.wermink@falco.nl
Circulair (image 1) Circulair (image 2) Circulair (image 3)
Wij staan (of zitten) voor u klaar!

Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.

(0546) 55 44 44 info@falco.nl Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!