Back to top
Tawk.to

Revitalisatie Ambachtsplein in Hazerswoude-Dorp

Home Projecten Revitalisatie Ambachtsplein in Hazerswoude-Dorp

In 2015 startte Gemeente Alphen aan den Rijn met de renovatie van het Ambachtsplein in Hazerswoude-Dorp. De gemeente was op zoek naar karakteristieke boomroosters voor de Moeraseiken die al jarenlang het plein opfleuren. Het ontwerp van IPV Delft sprak aan door het warme, levendige en stijlvolle karakter. IPV Delft koos Falco om de originele boomroosters, hekjes en bankjes samen op maat mee te ontwikkelen.

Karakteristiek maatwerk

De boomroosters zijn bestemd voor de in een carré geplaatste Moeraseiken. Een modulair systeem van cortenstalen platen met bladvormige perforaties was de oplossing. Een ellipsvormige uitsparing maakt het mogelijk kleine verschillen in situering van de boom op te vangen. In totaal bestaat het systeem uit zes verschillende platen, die samen drie verschillende ellipsen kunnen vormen. De bladvormige perforaties zorgen dat de boomwortels voldoende water en lucht krijgen, tevens ontstaat er zo een speels beeld. De blaadjesvormen in het cortenstaal van de boomroosters zijn gemaakt met Falco’s eigen plasmasnijder.

Materiaal

Er is gebruik gemaakt van cortenstaal, de roestbruine kleur van de platen is door licht- en weersinvloeden niet egaal, wat de levendigheid verder versterkt.

De 2,5 meter lange gezette platen van 6 mm dik cortenstaal rusten aan de uiteinden op een onder het maaiveld aangebrachte prefab betonnen balk. Deze vrije overspanning waarborgt voldoende ruimte voor de boomwortels, wat een essentiële voorwaarde was vanuit de opdrachtgever. De hekjes rond de bomen fungeren niet alleen als boombeschermers, maar hebben ook een constructieve rol in het geheel. Verder staan op sommige plekken banken om te voorkomen dat auto’s over de boomroosters heen rijden. De speciaal voor dit project ontworpen banken hebben een cortenstalen frame en houten bekleding die blind is bevestigd.

Zowel bezoekers als winkeliers zijn erg blij met de nieuwe inrichting van het plein.

Circulair

Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. In 2030 moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. Dat is een grote uitdaging. Onze Circulair Manager John Wermink denkt graag mee hoe u Falco producten voor de buitenruimte circulair kunt inzetten. Ons eigen ontwerpteam kan producten zo ontwerpen dat ze eenvoudig te demonteren zijn. Bij de Falco hoofdvestiging worden de producten gecontroleerd en gerepareerd, refurbished of gerecycled. Deze producten worden door Falco opnieuw aangeboden en gaan zo hun tweede of zelfs derde leven in. Op die manier blijft de waarde van het materiaal en de gedane arbeid behouden.

Milieukostenindicator

Naast de producten die we een tweede leven geven, doen we onderzoek naar het gebruik van biobased materiaal in ons straatmeubilair. Tevens hebben we software aangeschaft om de milieukosten van onze producten te berekenen. De milieukostenindicator (MKI) is een indicator die de milieu-impact van een product uitdrukt in euro's. Het weegt alle relevante milieueffecten die ontstaan tijdens de levenscyclus van een product en telt deze op tot een enkele score. De MKI, ofwel de schaduwprijs van een product, is een makkelijke manier om de milieu impact van producten of projecten te vergelijken en communiceren.

Meer weten?

(0546) 55 44 44 j.wermink@falco.nl
Circulair (image 1) Circulair (image 2) Circulair (image 3)
Wij staan (of zitten) voor u klaar!

Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.

(0546) 55 44 44 info@falco.nl Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!