Back to top
Tawk.to

Revitalisatie Ambachtsplein in Hazerswoude-Dorp

Home Projecten Revitalisatie Ambachtsplein in Hazerswoude-Dorp

In 2015 startte Gemeente Alphen aan den Rijn met de renovatie van het Ambachtsplein in Hazerswoude-Dorp. De gemeente was op zoek naar karakteristieke boomroosters voor de Moeraseiken die al jarenlang het plein opfleuren. Het ontwerp van IPV Delft sprak aan door het warme, levendige en stijlvolle karakter. IPV Delft koos Falco om de originele boomroosters, hekjes en bankjes samen op maat mee te ontwikkelen.

Karakteristiek maatwerk

De boomroosters zijn bestemd voor de in een carré geplaatste Moeraseiken. Een modulair systeem van cortenstalen platen met bladvormige perforaties was de oplossing. Een ellipsvormige uitsparing maakt het mogelijk kleine verschillen in situering van de boom op te vangen. In totaal bestaat het systeem uit zes verschillende platen, die samen drie verschillende ellipsen kunnen vormen. De bladvormige perforaties zorgen dat de boomwortels voldoende water en lucht krijgen, tevens ontstaat er zo een speels beeld. De blaadjesvormen in het cortenstaal van de boomroosters zijn gemaakt met Falco’s eigen plasmasnijder.

Materiaal

Er is gebruik gemaakt van cortenstaal, de roestbruine kleur van de platen is door licht- en weersinvloeden niet egaal, wat de levendigheid verder versterkt.

De 2,5 meter lange gezette platen van 6 mm dik cortenstaal rusten aan de uiteinden op een onder het maaiveld aangebrachte prefab betonnen balk. Deze vrije overspanning waarborgt voldoende ruimte voor de boomwortels, wat een essentiële voorwaarde was vanuit de opdrachtgever. De hekjes rond de bomen fungeren niet alleen als boombeschermers, maar hebben ook een constructieve rol in het geheel. Verder staan op sommige plekken banken om te voorkomen dat auto’s over de boomroosters heen rijden. De speciaal voor dit project ontworpen banken hebben een cortenstalen frame en houten bekleding die blind is bevestigd.

Zowel bezoekers als winkeliers zijn erg blij met de nieuwe inrichting van het plein.

Circulair

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Al in 2030 moet Nederland 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiele brandstoffen) gebruiken. Dat is voor iedereen een grote uitdaging. Ook voor Falco. Hoewel, al vanaf de oprichting van Falco wordt er binnen het bedrijf modulair gedacht, gewerkt en geproduceeerd. We waren er vroeg bij, zogezegd. Niettemin vergt ook bij Falco circulair denken het nodige omdenken en veranderen. Reden waarom Falco sinds 2020 een Circulair Manager heeft, John Wermink. John houdt zich onder andere bezig met onderwerpen als: 

  • Hoe zijn Falco-producten voor de buitenruimte zo circulair als mogelijk te maken?
  • Hoe kan Falco haar producten zo ontwerpen dat ze snel een eenvoudig te monteren èn te demonteren zijn?
  • Hoe kunnen Falco-producten doelmatig gerepareerd, refurbished of gerecycled worden?
  • Hoe is de (rest)waarde van materialen en gedane arbeid zo goed mogelijk te behouden?
  • Het onderhouden, bewaken en intern begeleiden van onze diverse certificaten, zoals ISO 9001, ISO 14001, VCA, FSC en CO2 prestatieladder (KAM).

Meer weten?

Falco denkt graag met u mee over de inzet van circulaire producten voor een mooiere en meer verantwoorde inrichting van uw buitenruimte. 

 

(0546) 55 44 44 j.wermink@falco.nl
Circulair (image 1) Circulair (image 2) Circulair (image 3)
Wij staan (of zitten) voor u klaar!

Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.

(0546) 55 44 44 info@falco.nl Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!