Back to top
Tawk.to

Montage project van de week

Home Straatpraat Montage project van de week Week 6: Hout krijgt tweede leven bij FalcoLok fietsoverkapping

Week 6: Hout krijgt tweede leven bij FalcoLok fietsoverkapping
Week 6: Hout krijgt tweede leven bij FalcoLok fietsoverkapping
Montage project van de week 9 feb 2023

In opdracht van Ballast Nedam is deze week een duurzame overkapping in Helmond geplaatst. De oude klaslokalen van Basisschool De Cajuit zijn getransformeerd in appartementen voor senioren. Voor de fietsenstalling werd contact opgenomen met de projectadviseurs van Falco. Daarbij kwam via de opdrachtgever een vraag: Wat is er mogelijk op het gebied van duurzame materialen bij een fietsenstalling?

Falco ademt duurzaamheid en circulariteit

In de circulaire economie is het hergebruik van materialen en producten erg belangrijk. Mede dankzij onze georganiseerde productie faciliteit kunnen we grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde laten houden. In overleg met Falco’s Circulair Manager John Wermink werd gekozen voor een FalcoLok-500 fietsoverkapping met wanden van thermisch gemodificeerd sloophout dat hierdoor een tweede leven krijgt. Door het thermisch verduurzamen heeft het hout een mooie robuuste uitstraling gekregen. De wandbekleding hoeft niet behandeld te worden en zal op den duur op een natuurlijke manier vergrijzen. 

Wat betekent dit voor u?

Wat wij als Falco kunnen doen, doen we. Wij geven ons straatmeubilair ook steeds vaker een tweede leven. Bijvoorbeeld in Leiden waar op diverse locaties circulaire fietsenrekken staan. Of bij een klant waar behoefte was aan een nieuwe ruime overkapping. De ‘oude’ kleinere overkapping hebben we teruggenomen naar onze productiefaciliteit in Vriezenveen waar we de onderdelen van de overkapping gecontroleerd en waar nodig gerepareerd hebben. Vervolgens is de gerefurbished overkapping door onze VCA gecertificeerde monteurs geplaatst bij een klant in Almelo. De overkapping ziet er goed uit, is kwalitatief perfect in orde en kan nog weer heel wat jaartjes mee! Bekijk hier het filmpje van dit project.

We hanteren voor onszelf de 10 R’en. Waarbij we o.a. al bezig zijn met Rethink en Redesign. Maar we worden ook graag uitgedaagd door u voor alle andere R’en. Circulariteit is een nieuwe manier van denken. Maar vooral van samen doen! Neem contact op met Circulair Manager John Wermink, hij staat open voor al uw vragen op het gebied van circulariteit. 

MKI waarde

Onze klanten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid en duurzame producten. Daarom hebben we software aangeschaft om de milieu kosten van onze producten te berekenen. De milieukostenindicator (MKI) is een indicator die de milieu-impact van een product  uitdrukt in euro's. De MKI, ofwel de schaduwprijs van een product, is een makkelijke manier om de milieu impact van producten of projecten te vergelijken en communiceren. Bent u geïnteresseerd in de MKI van een bepaald product, laat het ons weten en wij voorzien u van de juiste informatie.

Fietsenrekken

De fietsoverkapping heeft een afmeting va 5x10 meter. Aan beide korte zijden is de overkapping af te sluiten door middel van een enkele deur met elektrische dagschootregelaar. Één deur heeft een dagmaat van 110 cm, de andere deur is met een dagmaat van 135 cm extra breed om bijvoorbeeld ook scootmobielen voldoende ruimte te geven. In de overkapping kunnen fietsen netjes geparkeerd worden in FalcoSound fietsenrekken. Ook aan de e-biker is gedacht: één FalcoSound fietsenrek is voorzien van oplaadpunten. Dankzij dit oplaadpunt kan de dure e-bike opgeladen worden en tegelijkertijd extra beveiligd worden met een eigen kettingslot.

Circulair

Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. In 2030 moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. Dat is een grote uitdaging. Onze Circulair Manager John Wermink denkt graag mee hoe u Falco producten voor de buitenruimte circulair kunt inzetten. Ons eigen ontwerpteam kan producten zo ontwerpen dat ze eenvoudig te demonteren zijn. Bij de Falco hoofdvestiging worden de producten gecontroleerd en gerepareerd, refurbished of gerecycled. Deze producten worden door Falco opnieuw aangeboden en gaan zo hun tweede of zelfs derde leven in. Op die manier blijft de waarde van het materiaal en de gedane arbeid behouden.

Milieukostenindicator

Naast de producten die we een tweede leven geven, doen we onderzoek naar het gebruik van biobased materiaal in ons straatmeubilair. Tevens hebben we software aangeschaft om de milieukosten van onze producten te berekenen. De milieukostenindicator (MKI) is een indicator die de milieu-impact van een product uitdrukt in euro's. Het weegt alle relevante milieueffecten die ontstaan tijdens de levenscyclus van een product en telt deze op tot een enkele score. De MKI, ofwel de schaduwprijs van een product, is een makkelijke manier om de milieu impact van producten of projecten te vergelijken en communiceren.

Meer weten?

(0546) 55 44 44 j.wermink@falco.nl
Circulair (image 1) Circulair (image 2) Circulair (image 3)
Wij staan (of zitten) voor u klaar!

Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.

(0546) 55 44 44 info@falco.nl Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!